Szeptembertől óvodás leszek...

Szeptembertől óvodás leszek…

Praktikus gondolatok, tanácsok az ovikezdéshez szülőknek, óvónői szemmel

Kikre bízod a legféltettebb kincsed?

Óvodapedagógusaink felkészülten, nagy szeretettel, türelemmel, pedagógiai és pszichológiai tapasztalatokkal, valamint feltétel nélküli elfogadással várják a hozzánk érkező gyermekeket.

Nálunk, az óvodába lépés első hetei az ismerkedésről, a türelemről, az elfogadásról, illetve az összeszokásról szólnak. Célunk a félelmek, gátlások oldása, az érzelmi biztonság, a „fontos vagy nekem érzés” megéreztetése, a nyugodt, szeretetteljes, derűs légkör megteremtése. Lássuk be, hogy ez nem megy egyik napról a másikra még nekünk, felnőtteknek sem, ezért nem lehet elvárni a gyermekektől sem. Mindenhez idő kell.

Óvodánkban vegyes életkorú csoportok működnek, így előnyt jelent, hogy a csoportba újonnan érkező három éves gyermekekre intenzívebben tudunk figyelni, egyszerre csak pár kicsit kell babusgatni. Szerencsére mindig van egy, két, három… nagyobb gyermek, akik hamar tudnak kapcsolatot teremteni, nagy szeretettel, anyáskodva, gondoskodón fordulnak a kicsik felé és szívesen megmutatják az újdonságokat, bevezetik az újakat az óvodai élet varázslataiba.

Igen, tudjuk, hogy az elválás gyakran nehéz, minden gyermek másképpen éli meg. Van, aki kíváncsian szalad be a csoportba, de vannak, akik még félénkek, vagy esetleg sírnak, és szüleiken csimpaszkodnak. Ilyenkor, minél tovább tartjuk a gyermeket ebben a helyzetben, annál nehezebb lesz neki. Tapasztalatból mondjuk, akkor teszed a legjobbat a gyermekeddel, ha az elköszönés, az ölelés után engeded, hogy az óvó néni fogja most már a kezét és elkerülöd a hosszas búcsúzkodást.

A befogadás időszakában az óvodai csoportban dolgozó két óvó néni és egy dajka néni az átlagosnál hosszabb időt töltenek a csoportjaikban, annak érdekében, hogy mindig legyen egy vigasztaló, simogató kéz a gyermekek közelében, ezzel is segítve a beilleszkedésüket a csoport életébe.

Kedves anyukák, ne legyetek szorongók, mert a gyermek megérzi a leheletnyi bizonytalanságot is. Sajnos, a bizonytalanság bizonytalanságot szül. Magatartásod mindig sugározzon nyugalmat, határozottságot és szeretetet. Gondolj az egész ovikezdésre pozitívan, hiszen egy csodálatos, izgalmas időszak veszi kezdetét, melyben gyermeked rengeteg új élménnyel, tapasztalattal és megannyi baráttal lesz gazdagabb. Ne aggódj feleslegesen! 

Hogyan segítheted gyermeked lelki felkészülését az óvodai mindennapokra?

  • Nosztalgiázzatok együtt!

Vegyétek elő ti, szülők, az óvodai fényképeiteket, mikor még ovisok voltatok. Meséljetek róla, ki volt a legjobb barátod, mire emlékszel vissza szívesen, mivel szerettél játszani az óvodában. Mi volt a kedvenc éneked? Hogy hívták az óvó néniket és a dadus nénit? Játsszatok otthon óvodásat!  Légy te az óvó néni, a kisovisok meg a gyermeked, a babák és a plüssök. Fogadd őket kedvesen, mondd el nekik, milyen jó, hogy már ilyen nagyok lettek és óvodába járhatnak. Énekelgessetek, mondókázzatok együtt, nézegessetek mesekönyveket, menjetek el sétálni, tízóraizzatok, ebédeljetek, uzsonnázzatok közösen. Az ebéd utáni pihenő időben kedvenc alvókájával együtt menjen pihenni, ugyanúgy, mint majd az óvodában.

  • Ha tehetitek, sétáljatok többször az óvoda felé, kukucskáljatok be az udvarra!
  • Olvassatok sok-sok mesét, történetet!

Válassz olyan meséket, történeteket, melyek az óvodáról, azok mindennapjairól szólnak. Így ismerőssé teheted számára az ismeretlent. Hagyd, hogy kérdezzen, mert ezzel is oldod az esetleges félelmét. Ki kell alakítani a biztonságérzetét, hogy jó helyen lesz, szeretni fogják és erősíteni kell benne azt, hogy az óvó nénihez és dajka nénihez bizalommal fordulhat ugyanúgy, mint otthon hozzátok. Mesélj róla, hogy mit fog csinálni az oviban. Olvasd el a Házirendet, abban megtalálsz mindent. A kicsiknek még nincs időérzékük, így mindig tevékenységekhez kösd, hogy mikor fogod várni, hogy újra megölelhesd. Mesélhetsz arról is, hogy te mit fogsz csinálni addig, míg ő oviban, lesz.

  • Hagyd, hogy aktív részese legyen az előkészületeknek!

Együtt válasszátok ki az ovis zsákot, a benti cipőt, melyik kedvenc plüssét, takaróját, babáját fogja vinni magával stb. Megkönnyítheti az elválást egy- egy otthonról hozott anyaillatú alvóka, mely még érzelmi biztonságot jelent a kicsinek ebben az új élethelyzetben.

  • Ovikezdés előtt próbálkozhattok anya nélküli elfoglaltságokkal az elválás megtapasztalására. Ezáltal megéli azt gyermeked, hogy elmegy és hazajön anya, így könnyebb lesz az elválás.
  • Próbáld a meglévő napirendetek ritmusát az óvodai napirendhez igazítani.

Óvodába lépéstől kezdve, minden nap kérdezd meg tőle, hogy telt a napja. Légy jó hallgató! Légy következetes! Biztos, hogy vannak otthon is szabályok és lesznek itt az óvodában is. Azok betartása biztonságérzetet nyújt a gyermeknek.

Mikortól lesz óvodaérett egy kisgyermek? Amit jó érzéssel elvárhatunk:

  • Köszönés és kommunikáció

Óvodánkban, a református keresztyén szellemű nevelés megalapozása történik, ezért „Áldás, békesség!” köszönéssel fogadjuk, és engedjük délután haza a gyermekeket. Már óvodába lépéskor rendelkeznie kell annyi-, és olyan szókinccsel, hogy el tudja mondani a gyermek igényeit, kéréseit (pl. szóljon nyugodtan, ha mosdóba szeretne menni, ha éhes, ha szomjas vagy épp fáj valamije).

  • Higiénés szokások, szobatisztaság

Az óvodába lépés elérésekor már kívánatos, hogy jelezze a gyermek szükségleteit. Törekedjetek rá, hogy megbízhatóan ágy– és szobatiszta legyen gyermeketek, mire óvodai közösségbe kerül. A Wc és mosdó használatnál – igény szerint – természetesen minden esetben segítséget nyújtunk.

Az őszi és téli időszakban már lehet gyakorolni a kicsikkel az orrfújást. Nem alapkövetelmény, hogy tudjon orrot fújni, azonban elvárható, hogy ismerje a papír zsebkendő rendeltetésszerű használatát. Óvodánkban a kéz tisztántartására folyékony szappant használunk. A szappanos kézmosás és az alapos kéztörlés technikáját próbáljátok otthon is gyakoroltatni velük.

  • Étkezési szokások, evőeszköz használat

A főétkezéseknél evőeszközzel étkeznek a gyermekek. Már óvodás kor kezdetén kanalat és villát kapnak, ezért kérünk benneteket, hogy otthon is használják ezeket az evőeszközöket. Valamennyi csoportban üvegpohárból isznak, és porcelán tányérból esznek a gyermekek, ezért lehetőség szerint ezek használatát szokják meg. Az óvodában asztal mellett ülve étkeznek a gyermekek, jó, ha a családban is így történnek a közös étkezések. Nagyon fontos a rágás megtapasztalása, kérjük, hogy darabos ételekkel is gyakran kínáljátok őket. Erőltetni nem erőltetünk semmit, de szeretjük, ha mindent megkóstolnak, mert sajnos az a tapasztalat, hogy ránézésre azt mondják: „Nem szeretem”. Óvodánkban az ételek íz világa változatos és gazdag.

  • Öltözködés

Önállósodási törekvéseiket (pl. egyedül öltözni, lábbelit le venni, felvenni) hagyjátok nyugodtan kibontakozni. Szánjatok időt a próbálgatásokra! Kívánatos, hogy ismerjék fel saját ruhadarabjaikat, ebben segítségükre lehet, ha azokat a gyermek óvodai jelével ellátjátok. Mindenkor figyelembe vesszük a gyermekek egyéni képességeit és ennek megfelelően igyekszünk mindenben segítségükre lenni.

Hidd el, a gyermekedet megértő, és szerető gondoskodás veszi majd körül óvodánkban, és ha ez párosul a kölcsönös bizalommal, akkor a közös célunk teljesülni fog, hogy egy kiegyensúlyozott, boldog, életvidám, játszani tudó kisgyermeket nevelhessünk.